Kalp doktoru açıkladı: Kalp krizi bu saatlerde meydana geliyor

Kalp Krizi Ve Sağlıklı Yaşam

Kalp-damar hastalıkları ve kalp krizleri dünya genelinde artış gösteren ciddi sağlık problemleri arasında yer almaktadır. Kötü beslenme alışkanlıkları, aşırı stres, hareketsizlik, zararlı alışkanlıklar ve sağlıksız yaşam tarzları, kalp sağlığını olumsuz etkileyerek ciddi tehditler oluşturmaktadır.

Kalp krizlerinin yaşanma sıklığına bakıldığında, neredeyse yarısının 50 yaşından önce gerçekleştiği ve bu vakaların %25’inin ise 40 yaş altında meydana geldiği görülmektedir. Özellikle 45 yaş ve üzerindeki bireylerde kardiyovasküler hastalıkların yaygınlığı oldukça yüksektir. Her yıl dünya genelinde 18 milyon insan, kalp krizi sonucu hayatını kaybetmektedir ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), kalp damar hastalıklarını ölüm ve engellilikle ilgili en önemli sebep olarak göstermektedir. Türkiye’de ise, ölümlerin yaklaşık %33,4’ünün kalp-damar hastalıklarından kaynaklandığı tespit edilmiştir.

Kalp krizinin belirtilerinden biri, göğüs bölgesinde hissedilen ağrıdır. Bu ağrı tipik olarak baskı ve ağırlık hissi şeklindedir ve bazen vücudun farklı bölgelerine (sol kola, boyna, omuzlara, sırt ve karına) yayılabilir. Bunun yanı sıra, baş dönmesi, mide bulantısı, nefes darlığı, kolay yorulma ve kalp ritim bozuklukları da kalp krizinin diğer belirtileri arasındadır. Bu belirtiler kişiden kişiye farklılık gösterebilir, özellikle kadınlarda belirtiler daha az belirgin olabilir.

Kalp Krizi Çoğunlukla Sabahları Meydana Gelir

Uzmanlara göre, kalp krizleri genellikle sabah saatlerinde yaşanmaktadır. Harvard Tıp Okulu’nda yapılan bir araştırma, sabah saatlerinde meydana gelen kalp krizlerinin, günün ilerleyen saatlerine kıyasla %20 daha fazla kalp dokusu ölümüne neden olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca sabahları, kalp krizine yol açabilen kan pıhtılarını engelleyen hücrelerin daha az olması, sabahları kalp krizi riskinin daha yüksek olduğunu göstermektedir.

Uzmanlar, sabahları yoğun egzersiz yapmanın kalp krizine neden olabileceği konusunda uyarıda bulunmaktadır. Özellikle yetersiz uyku, stres altında olma veya susuz kalmış olma durumlarında bu risk daha da artmaktadır. Profesör Srinath Reddy, sabah egzersizinin ertelenmesi gerektiğini ve iyi bir gece uykusunun kalp sağlığını korumada önemli rol oynadığını belirtmektedir. Ayrıca, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), her gece 7 saatten az uyuyan bireylerin kalp sağlığı açısından daha yüksek risk altında olduğunu vurgulamaktadır.

Related Posts

Milimetrik boyuttaki tümörler artık net şekilde görülecek

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde onkolojik, nörolojik ve kardiyolojik alanlarda tanı ve evreleme süreçlerini daha güvenilir hale getirecek “PET/BT” cihazı hizmete alındı.

Aile Hekimleri Kesintileri Son Bulmalı

Aile Hekimlerinin Gelirinden Yapılan Kesintilere Son Verilmelidir! Hekim Birliği Sendikası x sayfasından yaptığı açıklamada aile hekimlerinin taleplerini açıkladı. 

Uyku pozisyonu duruş bozukluğu yaratıyor! Nasıl yatarsanız öyle kalkarsınız

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?

Çocuklarda yazın sık görülen tehdit: Gastroenterit

Kahramanmaraş’ta görev yapan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Rıza Namlı, yaz aylarında çocuklarda sıkça rastlanan gastroenterit vakalarına karşı aileleri uyardı. Özellikle bebekler ve bağışıklık sistemi zayıf çocuklar için tehlikeli olabilen bu hastalık, ciddi sıvı kaybına neden olabiliyor.

Koruyucu adımlar ve yeni umutlar

Her demans geri döndürülemez değildir. B12 eksikliği, tiroit hastalıkları, depresyon… Bazı nedenler düzeltildiğinde zihin yeniden açılabilir. Zona aşısı yaptıranlarda demans riski % 20’ye kadar azalıyor. En iyi koruma mı? Egzersiz, sosyallik, kitap, sebze, denge.

Uzman uyardı: ‘Merdiven altı’ zayıflama iğneleri tehlike saçıyor

Diyabetle mücadele ve diyete dirençli obezite tedavisinde kullanılmak üzere reçete edilmesi gereken ve halk arasında zayıflama iğnesi olarak bilinen diyabet iğnelerinin kontrolsüz kullanımı tehlike saçıyor. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Gönen, soğuk zincirde muhafaza gerektiren bu iğnelerin merdiven altı satışının ABD’de yüzde 60’lara ulaştığını, ülkemizde de kontrolsüz bir şekilde kullanımının son dönemde büyük oranda arttığını kaydetti.