2024’te muayeneden geçirilen araç sayısı 12,5 milyonu aştı

 Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü verilerinden yaptığı derlemeye göre, Türkiye’de araç muayene işlemleri Bakanlık koordinesinde yürütülüyor. Muayenelerin daha etkin ve sağlıklı şekilde yapılabilmesi için söz konusu çalışmalar kamu ve özel sektör işbirliğiyle sürdürülüyor.

Bu kapsamda Türkiye’de 214’ü sabit, 75’i seyyar, 18’i seyyar traktör ve 5’i motosiklet olmak üzere toplam 312 muayene istasyonuyla hizmet veriliyor.

İstasyonlarda, geçen yıl 12 milyon 559 bin 180 araç muayene edildi. Bu araçların 8 milyon 961 bin 119’unun hafif kusurlu, 3 milyon 233 bin 257’sinin ağır kusurlu, 153 bin 612’sinin emniyetsiz, 211 bin 192’sinin kusursuz olduğu belirlendi.

Muayeneden geçemeyen araçlarda, fren sistemleri, kuvvetleri ve lambaları, emniyet kemerleri, geri vites lambası, ön fren hortumları, yakıt sistemleri, yolcu araçlarının koltukları, en çok kusur tespit edilen aksam ve sistemler olarak öne çıktı.

TRAFİKTE TEKNİK KUSURLARI ARAÇLARIN SEYİR HALİNDE OLMASI ENGELELNİYOR

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sadece Türkiye’de değil, dünya genelinde trafik kazalarının en fazla sürücü hatalarından kaynaklandığını belirterek, araçların teknik kusurlarının ikinci neden olarak öne çıktığını söyledi.

Bakanlıkça düzenlenen ve operasyonları yine Bakanlığın denetiminde olan TÜVTÜRK’ün araç muayene sistemiyle bu hizmetin verildiğini anımsatan Uraloğlu, “Araçlardan kaynaklı teknik hataların tespit edilmesi ve bu kusurların giderilerek araçların trafiğe güvenle çıkmasında çok önemli bir rol üstleniyoruz. Bu sayede trafikte teknik kusurları olan araçların seyir halinde olmasının önüne geçiyoruz.” dedi.

Muayene sürecinde ağır kusurlu veya emniyetsiz olduğu için trafik güvenliğini tehdit ettiği tespit edilen araçların muayenelerinin ancak bu kusurlar giderildikten sonra onaylandığını dile getiren Uraloğlu, böylece risk oluşturabilecek araçların trafiğe çıkmalarının engellendiğini bildirdi.

Uraloğlu, “TÜVTÜRK araç muayene sistemiyle Türkiye’de yılda ortalama 100 binin üzerinde trafik kazasının önüne geçilmesini sağlıyoruz. Kara ulaşımı kaynaklı karbon emisyonu, yakıt verimliliği ve araçların işletme giderleri gibi birçok alanda da ülkemize katkı sağlamanın gururunu yaşıyoruz.” diye konuştu.

Geçen yıl muayeneden geçirilen araç sayıları şöyle:

Aylar Muayene Sayısı
Ocak 920.187
Şubat 862.340
Mart 941.321
Nisan 787.441
Mayıs 935.416
Haziran 955.676
Temmuz 1.131.191
Ağustos 1.131.297
Eylül 1.091.727
Ekim 1.147.614
Kasım 1.219.478
Aralık 1.435.492
Toplam 12.559.180

Related Posts

Fed Başkanı Powell: Tarifelerin enflasyona etkisi bu yaz görülecek

Fed Başkanı Powell: Tarifelerin enflasyona etkisi bu yaz görülecek

25 milyar dolarlık dev projeye ortak aranıyor: Ruslar Akkuyu’yu satılığa çıkardı

Rusya’nın devlete bağlı nükleer enerji şirketi Rosatom, Türkiye’de inşa ettiği 25 milyar dolarlık Akkuyu Nükleer Santrali’ndeki yüzde 49’luk hissesini satmak üzere Türk ve yabancı yatırımcılarla görüşmelere başladı. Bloomberg’e konuşan Rosatom …

İBB’nin spor alanındaki bazı ücretsiz hizmetleri paralı oldu

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) vatandaşlara ücretsiz olarak sunduğu bazı hizmetler, bugün itibarıyla paralı hale geldi.

Komşu düşünceli: Yunanistan imalat sektöründen sert fren

Yunanistan’ın imalat sektörü, Haziran 2025’te büyüme ivmesini yitirdi. S&P Global Yunanistan İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi), Mayıs ayındaki 53,2 seviyesinden 53,1’e gerileyerek şubat ayından bu yana görülen en düşük fabrika aktivitesi …

İsrail-İran ateşkesi sonrası petrolde yeni tahmin

Petrol fiyatları, üç haftalık yükseliş trendinin ardından bu hafta yüzde 12’den fazla değer kaybederken, uzmanlar ilerleyen süreçte fiyatların 60 dolar bandında seyredeceğine işaret ediyor.

Çalışanların üzerindeki vergi yükü katlanırken, vakıflara ait taşınmazların satışından KDV alınmayacak: Emekçiye başka, vakfa başka!

Emekçinin üzerindeki vergi yükü katlanırken, vakıfların mülkiyetindeki taşınmazların satışından KDV alınmayacak. Meclis’teki “ekonomi torbası” ile vakıflara ait taşınmazların satışına KDV istisnası getiriliyor. Bu düzenleme ile 1 milyar liralık KDV’den vazgeçiliyor.