Gençlerde kalp krizi artıyor! Uzmanlardan enerji içeceği uyarısı: ‘Zehirden hiçbir farkı yok’

Son yıllarda özellikle gençler arasında popülerliği artan enerji içecekleri konusunda uzmanlar uyarılarda bulunuyor. Kardiyoloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Mehdi Onaç, enerji içeceklerinin içerdiği yüksek kafein ve şeker miktarı nedeniyle ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti.

“ÖLÜMCÜL RİTİM BOZUKLUKLARINA SEBEP OLABİLİR”

Enerji içeceklerinin kardiyovasküler, genel ve nörolojik etkileri hakkında bilgi veren Uzm. Dr. Mehdi Onaç, içeriğindeki yüksek kafein oranının kalp hızını artırarak tansiyon ve aritmi riskini yükselttiğini söyledi. “Aritmi, gençlerde sık kullanıma bağlı olarak ölümcül ritim bozukluklarına sebebiyet verebilir. Bunun nedeni içeriğindeki yüksek kafein miktarıdır” diyen Dr. Onaç, ayrıca enerji içeceklerinin yüksek şeker oranı nedeniyle kolesterol dengesini bozarak insülin direncine ve ilerleyen yaşlarda tip 2 diyabete yol açabileceğini vurguladı.

“GENÇLERDE ANKSİYETE VE PANİK ATAK GÖRÜLEBİLİR”

Enerji içeceklerinin psikolojik etkilerine de değinen Dr. Onaç, gençlerin daha uzun süre uyanık kalabilmek için bu içecekleri tükettiğini, ancak bunun melatonin seviyesini düşürerek uykusuzluğa sebep olduğunu ifade etti. Uykusuzluk sonucunda gençlerde anksiyete, öfke nöbetleri ve panik atak gibi sorunlar görülebileceğine dikkat çeken uzman doktor, ayrıca enerji içeceklerinin susuzluk hissini baskılayarak böbrek yetmezliği ve karaciğer hasarına neden olabileceğini belirtti.

“ZEHİRDEN FARKSIZ”

Enerji içeceklerinin aşırı tüketildiğinde ve bağımlılık haline geldiğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade eden Dr. Onaç, “Aslında enerji içeceği tamamen bir zehir. Özellikle kalp hastaları, böbrek ve karaciğer rahatsızlığı olanlar ile psikolojik sorunlar yaşayan hastaların kesinlikle tüketmemesi gerekiyor. Ayrıca gebelerin de enerji içeceği, alkol ve sigaradan uzak durması büyük önem taşıyor” dedi.

“DOĞAL YOLLARLA ENERJİ ALINABİLİR”

Gençlerin enerjik kalmak için doğal yöntemlere yönelmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Onaç, düzenli fiziksel egzersizin en etkili çözüm olduğunu belirtti. Haftada 150 dakika orta tempolu koşu, bisiklet sürme, yüzme ve ip atlama gibi kardiyovasküler egzersizlerin uzun vadede kalp sağlığı açısından faydalı olduğunu söyledi. Dr. Onaç, ayrıca düzenli uyku ve 200 mikrogramı geçmeyecek şekilde kafein tüketiminin de doğal enerji kaynakları olduğunu belirtti.

“GENÇLERDE KALP KRİZİ RİSKİ ARTIYOR”

Genç nüfus arasında kalp krizi riskinin arttığını ifade eden Dr. Onaç, enerji içeceği tüketiminin bu riski yükselttiğini söyledi. “Gençlerde kalp krizi ihtimalini düşük bekleriz ancak enerji içeceği ve uyarıcı maddeler bu riski artırıyor. Ailede genetik yatkınlık, sigara kullanımı ve hareketsiz yaşam gibi faktörler de eklenirse, bu hastaların enerji içeceğinden kesinlikle uzak durması gerekiyor. Alkolle karıştırılmasını da kesinlikle istemiyoruz. Zehirden hiçbir farkı yok” dedi.

Related Posts

Milimetrik boyuttaki tümörler artık net şekilde görülecek

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde onkolojik, nörolojik ve kardiyolojik alanlarda tanı ve evreleme süreçlerini daha güvenilir hale getirecek “PET/BT” cihazı hizmete alındı.

Aile Hekimleri Kesintileri Son Bulmalı

Aile Hekimlerinin Gelirinden Yapılan Kesintilere Son Verilmelidir! Hekim Birliği Sendikası x sayfasından yaptığı açıklamada aile hekimlerinin taleplerini açıkladı. 

Uyku pozisyonu duruş bozukluğu yaratıyor! Nasıl yatarsanız öyle kalkarsınız

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?

Çocuklarda yazın sık görülen tehdit: Gastroenterit

Kahramanmaraş’ta görev yapan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Rıza Namlı, yaz aylarında çocuklarda sıkça rastlanan gastroenterit vakalarına karşı aileleri uyardı. Özellikle bebekler ve bağışıklık sistemi zayıf çocuklar için tehlikeli olabilen bu hastalık, ciddi sıvı kaybına neden olabiliyor.

Koruyucu adımlar ve yeni umutlar

Her demans geri döndürülemez değildir. B12 eksikliği, tiroit hastalıkları, depresyon… Bazı nedenler düzeltildiğinde zihin yeniden açılabilir. Zona aşısı yaptıranlarda demans riski % 20’ye kadar azalıyor. En iyi koruma mı? Egzersiz, sosyallik, kitap, sebze, denge.

Uzman uyardı: ‘Merdiven altı’ zayıflama iğneleri tehlike saçıyor

Diyabetle mücadele ve diyete dirençli obezite tedavisinde kullanılmak üzere reçete edilmesi gereken ve halk arasında zayıflama iğnesi olarak bilinen diyabet iğnelerinin kontrolsüz kullanımı tehlike saçıyor. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Gönen, soğuk zincirde muhafaza gerektiren bu iğnelerin merdiven altı satışının ABD’de yüzde 60’lara ulaştığını, ülkemizde de kontrolsüz bir şekilde kullanımının son dönemde büyük oranda arttığını kaydetti.