Kolon kanserine karşı savaş açıyor! İşte bağırsaklarınızı kalkan gibi koruyan o mucize…

Kolon Kanserinden Korunmada Sağlıklı Beslenme Önemli

Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Salih Can Çelik, kolon kanserine karşı korunmada sağlıklı beslenmenin önemini vurgulayarak, yeterli miktarda posa alımının bağırsak içindeki zararlı maddelerin temas süresini kısaltarak kansere karşı koruyucu bir kalkan görevi gördüğünü belirtti. Çelik, kolon kanseri riskini azaltmak ve sağlıklı bir yaşam sürmek için posalı besinleri hayatımıza dahil etmemiz gerektiğini söyledi.

Posalı (Lifli) Gıdalar Bağırsakları Koruyor

Posalı gıdaların sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri olduğunu ifade eden Opr. Dr. Çelik, posalı yani lifli besinlerin bağırsak hareketlerini düzenleyerek sindirimi kolaylaştırdığını ve zararlı toksinlerin bağırsaklardan atılmasına yardımcı olduğunu söyledi. Aynı zamanda bağırsak florasını destekleyerek kolon kanseri riskini azalttığını belirtti.

İşte, Lif Açısından Zengin O Besinler…

Kolon kanserinden korunmada günlük beslenmede lifli gıdalara yer vermenin büyük önem taşıdığını vurgulayan Çelik, brokoli, lahana, havuç, kabak gibi sebzelerin; elma, armut, böğürtlen, avokado gibi meyvelerin; mercimek, nohut, fasulye gibi baklagillerin; yulaf, kepekli ekmek, bulgur gibi tam tahılların; badem, ceviz, fındık gibi kuruyemişlerin bağırsaklar için faydalı olduğunu söyledi. Günlük lif tüketiminin kadınlar için yaklaşık 25 gram, erkekler için ise 38 gram olmasının önemli olduğunu belirtti.

Akdeniz Diyeti Kolon Kanseri Riskini Azaltıyor

Bilimsel araştırmalarda Akdeniz diyetinin kolon kanseri riskini azalttığını belirten Opr. Dr. Salih Can Çelik, sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemenin ve ideal kiloda olmanın önemli olduğunu söyledi. Akdeniz diyetinin kolon kanseri riskini azalttığı ve bu diyetle ilgili yapılan çalışmaların olumlu sonuçlar verdiğini belirtti.

Bu Belirtileri Asla Göz Ardı Etmeyin!

Erken teşhisin kolon kanserini tedavi edebileceğini hatırlatan Çelik, dışkılama alışkanlıklarında değişiklikler, ishal, kabızlık, bağırsak hareketlerinde düzensizlikler, tam boşalamama hissi gibi belirtilere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Dışkıda kan görülmesinin önemli bir uyarı işareti olduğunu vurgulayan Çelik, karın ağrısı, kramp tarzında sancılar, şişkinlik, gaz problemlerinin de kolon kanseri belirtileri arasında yer aldığını belirtti.

50 Yaş Üstü Düzenli Taramadan Geçmelidir

Opr. Dr. Çelik, kolon kanserinde erken teşhisin hayati önem taşıdığını ve kolonoskopinin en etkili tarama yöntemi olduğunu belirtti. Özellikle 50 yaş ve üzeri bireylerin düzenli tarama yaptırmasının önemli olduğuna değinen Çelik, kolon kanseri riskini azaltmak için posalı besinleri hayatımıza dahil etmemiz ve düzenli sağlık kontrollerini aksatmamamız gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Milimetrik boyuttaki tümörler artık net şekilde görülecek

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde onkolojik, nörolojik ve kardiyolojik alanlarda tanı ve evreleme süreçlerini daha güvenilir hale getirecek “PET/BT” cihazı hizmete alındı.

Aile Hekimleri Kesintileri Son Bulmalı

Aile Hekimlerinin Gelirinden Yapılan Kesintilere Son Verilmelidir! Hekim Birliği Sendikası x sayfasından yaptığı açıklamada aile hekimlerinin taleplerini açıkladı. 

Uyku pozisyonu duruş bozukluğu yaratıyor! Nasıl yatarsanız öyle kalkarsınız

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?

Çocuklarda yazın sık görülen tehdit: Gastroenterit

Kahramanmaraş’ta görev yapan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Rıza Namlı, yaz aylarında çocuklarda sıkça rastlanan gastroenterit vakalarına karşı aileleri uyardı. Özellikle bebekler ve bağışıklık sistemi zayıf çocuklar için tehlikeli olabilen bu hastalık, ciddi sıvı kaybına neden olabiliyor.

Koruyucu adımlar ve yeni umutlar

Her demans geri döndürülemez değildir. B12 eksikliği, tiroit hastalıkları, depresyon… Bazı nedenler düzeltildiğinde zihin yeniden açılabilir. Zona aşısı yaptıranlarda demans riski % 20’ye kadar azalıyor. En iyi koruma mı? Egzersiz, sosyallik, kitap, sebze, denge.

Uzman uyardı: ‘Merdiven altı’ zayıflama iğneleri tehlike saçıyor

Diyabetle mücadele ve diyete dirençli obezite tedavisinde kullanılmak üzere reçete edilmesi gereken ve halk arasında zayıflama iğnesi olarak bilinen diyabet iğnelerinin kontrolsüz kullanımı tehlike saçıyor. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Gönen, soğuk zincirde muhafaza gerektiren bu iğnelerin merdiven altı satışının ABD’de yüzde 60’lara ulaştığını, ülkemizde de kontrolsüz bir şekilde kullanımının son dönemde büyük oranda arttığını kaydetti.