Kolon kanserine karşı savaş açıyor! İşte bağırsaklarınızı kalkan gibi koruyan o mucize…

Kolon Kanserinden Korunmada Sağlıklı Beslenme Önemli

Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Salih Can Çelik, kolon kanserine karşı korunmada sağlıklı beslenmenin önemini vurgulayarak, yeterli miktarda posa alımının bağırsak içindeki zararlı maddelerin temas süresini kısaltarak kansere karşı koruyucu bir kalkan görevi gördüğünü belirtti. Çelik, kolon kanseri riskini azaltmak ve sağlıklı bir yaşam sürmek için posalı besinleri hayatımıza dahil etmemiz gerektiğini söyledi.

Posalı (Lifli) Gıdalar Bağırsakları Koruyor

Posalı gıdaların sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri olduğunu ifade eden Opr. Dr. Çelik, posalı yani lifli besinlerin bağırsak hareketlerini düzenleyerek sindirimi kolaylaştırdığını ve zararlı toksinlerin bağırsaklardan atılmasına yardımcı olduğunu söyledi. Aynı zamanda bağırsak florasını destekleyerek kolon kanseri riskini azalttığını belirtti.

İşte, Lif Açısından Zengin O Besinler…

Kolon kanserinden korunmada günlük beslenmede lifli gıdalara yer vermenin büyük önem taşıdığını vurgulayan Çelik, brokoli, lahana, havuç, kabak gibi sebzelerin; elma, armut, böğürtlen, avokado gibi meyvelerin; mercimek, nohut, fasulye gibi baklagillerin; yulaf, kepekli ekmek, bulgur gibi tam tahılların; badem, ceviz, fındık gibi kuruyemişlerin bağırsaklar için faydalı olduğunu söyledi. Günlük lif tüketiminin kadınlar için yaklaşık 25 gram, erkekler için ise 38 gram olmasının önemli olduğunu belirtti.

Akdeniz Diyeti Kolon Kanseri Riskini Azaltıyor

Bilimsel araştırmalarda Akdeniz diyetinin kolon kanseri riskini azalttığını belirten Opr. Dr. Salih Can Çelik, sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemenin ve ideal kiloda olmanın önemli olduğunu söyledi. Akdeniz diyetinin kolon kanseri riskini azalttığı ve bu diyetle ilgili yapılan çalışmaların olumlu sonuçlar verdiğini belirtti.

Bu Belirtileri Asla Göz Ardı Etmeyin!

Erken teşhisin kolon kanserini tedavi edebileceğini hatırlatan Çelik, dışkılama alışkanlıklarında değişiklikler, ishal, kabızlık, bağırsak hareketlerinde düzensizlikler, tam boşalamama hissi gibi belirtilere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Dışkıda kan görülmesinin önemli bir uyarı işareti olduğunu vurgulayan Çelik, karın ağrısı, kramp tarzında sancılar, şişkinlik, gaz problemlerinin de kolon kanseri belirtileri arasında yer aldığını belirtti.

50 Yaş Üstü Düzenli Taramadan Geçmelidir

Opr. Dr. Çelik, kolon kanserinde erken teşhisin hayati önem taşıdığını ve kolonoskopinin en etkili tarama yöntemi olduğunu belirtti. Özellikle 50 yaş ve üzeri bireylerin düzenli tarama yaptırmasının önemli olduğuna değinen Çelik, kolon kanseri riskini azaltmak için posalı besinleri hayatımıza dahil etmemiz ve düzenli sağlık kontrollerini aksatmamamız gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Sahte bal tehlikesi: Gerçek ve sahteyi ayırt etmek için 3 yöntem

Bal, sofralarımızın vazgeçilmezi ve doğanın en değerli hediyelerinden biri, ancak son yıllarda taklit ve tağşiş ürünler artış gösteriyor. Uzmanlar, sahte ballarla gerçek balı ayırt etmenin sadece tadına bakarak mümkün olmadığını vurguluyor. Peki, gerçek bal nasıl anlaşılır? İşte, sahte balı tespit etmek için dikkat etmeniz gereken 3 altın kural ve güvenilir yöntemler…

Kalp krizi geçirirken öksürmek sağlıklı mı?

Adana’da Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağlar Emre Çağlıyan, kalp krizi geçirirken öksürmenin hayat kurtardığına yönelik halk arasındaki inanışın son dönemde sosyal medyada çokça yayıldığını, bu durumun insan hayatını olumsuz etkileyecek bir manipülasyon olduğunu söyledi.

Havalar ısınıyor, sahte güneş kremlerine dikkat!

“Ürün takip sisteminde kayıtlı olup olmadığı sorgulanmalıdır”

Cildiniz portakal kabuğu görünümündeyse dikkat! Selülit değil, lipödem olabilir

Toplumda genellikle selülit ve fazla kilo problemi ile karıştırılan lipödem, sadece estetik anlamda bir sorun oluşturmakla kalmıyor aynı zamanda sağlık açısından da tehlike işareti anlamına geliyor. Op. Dr. Jale Özdemir, lipödem hastalığının nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Uzmanından ağız gargarası için uyarı: ‘Seçerken üç kez düşünün’

Diş Hekimi ve Ağız, Diş, Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, özellikle alkol ve asit bazlı ağız gargaralarının tat alma duyusunun kaybından diş minesinde erozyona, ağız mukozasında ülser oluşumuna kadar birçok risk içerdiğini belirterek, “Ağız gargarası seçerken üç kez düşünün” dedi.

Grip ve COVID-19’u öldüren duvar boyası geliştirildi

Bilim insanları, zararlı mikropları yok eden yeni bir duvar boyası geliştirdi. Yenilikçi boya, düşük maliyetli ve dayanıklı bir malzeme olması sayesinde geniş kullanım potansiyeline sahip.