Cildiniz portakal kabuğu görünümündeyse dikkat! Selülit değil, lipödem olabilir

Lipödem: Bacak ve Kalçalarda Anormal Yağ Birikimi

Eğer bacaklarınızda ve kalçalarınızda anormal bir yağ birikimi fark ediyorsanız, dikkat! Bu durum lipödem adı verilen ciddi bir metabolik hastalığın belirtisi olabilir. Lipödem, genellikle bacaklarda ve kollarda simetrik yağ tutulumu ile karakterizedir. Bu hastalık vücudun diğer bölgelerine göre tutulan alanlarda belirgin boyut farklılıklarına neden olur ve ağrıya, hassasiyete ve kolayca morarmaya sebep olabilir.

Kadınların %11’inden Fazlasını Etkileyen Bir Hastalık

Lipödem genellikle kadınlarda görülen bir hastalıktır ve östrojen hormonuna bağlı gelişir. Lipödem, birçok kişi tarafından obezite veya lenfödemle karıştırılsa da simetrik yağ birikimi, ellerde ve ayaklarda görülmemesi ve tutulan alanlarda diğer bölgelere göre belirgin bir büyüklük farkı olmasıyla diğer hastalıklardan ayrılır. Lipödem hastalarının çoğunluğunun kilo indeksi 35’in üzerindedir ve hastalık ilerledikçe lenf drenajı problemleri ortaya çıkabilir.

Morarmaları Önemseyin

Lipödem, östrojen hormon seviyelerindeki dengesizlikler, hamilelik, ergenlik veya menopoz dönemlerindeki hormon düzensizlikleri ve kontrolsüz kullanılan hormon içeren ilaçlar gibi nedenlerle ortaya çıkabilir. Lipödem belirtileri arasında vücudun diğer kısımlarına uyumsuz şekilde yağ birikmesi, hassasiyet, hızlı morarma, yorgunluk, halsizlik, varisli damarlar, cilt problemleri ve depresyon yer alır.

Cilt Görünümüne Dikkat!

Lipödem hastalığının teşhisi için detaylı bir tıbbi ve soy geçmiş önemlidir. Fizik muayene ile tanı konulur ve hastalığın 4 evresi bulunur. Liposuction gibi cerrahi yöntemler, hastaların yaşam kalitesini artırabilir ancak beslenme alışkanlıklarına dikkat etmek, egzersiz yapmak ve uzman doktorun önerilerini takip etmek de önemlidir. Ameliyat sonrası dönemde diyet, egzersiz ve lenf drenajı masajı gibi uygulamalar hastaların sağlıklarını korumak için önemlidir.

Related Posts

Kalp krizi geçirirken öksürmek sağlıklı mı?

Adana’da Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağlar Emre Çağlıyan, kalp krizi geçirirken öksürmenin hayat kurtardığına yönelik halk arasındaki inanışın son dönemde sosyal medyada çokça yayıldığını, bu durumun insan hayatını olumsuz etkileyecek bir manipülasyon olduğunu söyledi.

Havalar ısınıyor, sahte güneş kremlerine dikkat!

“Ürün takip sisteminde kayıtlı olup olmadığı sorgulanmalıdır”

Uzmanından ağız gargarası için uyarı: ‘Seçerken üç kez düşünün’

Diş Hekimi ve Ağız, Diş, Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, özellikle alkol ve asit bazlı ağız gargaralarının tat alma duyusunun kaybından diş minesinde erozyona, ağız mukozasında ülser oluşumuna kadar birçok risk içerdiğini belirterek, “Ağız gargarası seçerken üç kez düşünün” dedi.

Grip ve COVID-19’u öldüren duvar boyası geliştirildi

Bilim insanları, zararlı mikropları yok eden yeni bir duvar boyası geliştirdi. Yenilikçi boya, düşük maliyetli ve dayanıklı bir malzeme olması sayesinde geniş kullanım potansiyeline sahip.

Kapıdan içeri sokan yandı! Alerji coşturan çiçek de var, nefesi anında tıkıyor

Çevresel alerjilerden muzdarip olanlar için ilkbahar ve sonbahar gibi ara mevsimler güzel olduğu kadar zordur. Polen gibi alerjenler bu dönemleri çekilmez hale getirebilir. Alerji hastaları, hapşırma, burun akıntısı ve göz kaşıntısı gibi belirtilerden kaçınmak için genellikle evlerine sığınır. Ancak evinizde bu bitkiler bulunuyorsa, alerjiye yakalanmanız an meselesi olabilir.

Araba tutması sona erdi: Bilim insanları bundan 1 dakikada kurtulmanın yolunu buldu

Nagoya Üniversitesi araba tutulması olarak bilinen hareket hastalığına karşı çözüm olacak bir yol keşfetti. Bu keşif hareket hastalığı semptomlarını 2 saate kadar önemli ölçüde azaltabiliyor.