Türkiye-İngiltere arasında 8 milyar dolarlık kritik adım

İngiltere ile Ticaret Anlaşmaları Konusunda Gelişmeler

İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Levent Keleş, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın İngiltere temasları kapsamında İngiltere Ticaret Bakanı Jonathan Reynolds ile imzalanan Ticarette Teknik Engeller Faslı hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Keleş, bu anlaşmanın Türkiye ve İngiltere arasındaki ticarette önemli bir adım olduğunu belirtti.

Türkiye’nin İngiltere’ye ihracatında yaşanan artışa dikkat çeken Keleş, bu yılın başından itibaren Türkiye’nin İngiltere’ye ihracatının yüzde 21 arttığını ve bu rakamın 5,3 milyar dolara ulaştığını söyledi. Türk markalarının İngiltere pazarında hızla büyüdüğünü vurgulayan Keleş, henüz keşfedilmeyi bekleyen büyük potansiyeller olduğuna da dikkat çekti.

Özellikle otomotiv ve kimya sektörlerini etkileyen yeni anlaşmaların imzalandığını belirten Keleş, bu sektörlerde mevcut olan 8 milyar dolarlık ticaret hacminin bu anlaşmalarla daha da artacağını ifade etti. Teknik engellerin ticaretin önündeki yavaşlatıcı unsurlar olduğunu belirten Keleş, bu anlaşmaların ticaretin daha hızlı ve şeffaf bir şekilde gerçekleşmesine olanak sağlayacağını dile getirdi.

Rekabetin artacağını ve Türk markalarının kalite, hız ve maliyet avantajı sayesinde pazarda güçlü bir şekilde konumlanabileceğini belirten Keleş, İngiltere pazarında başarılı olmanın sadece ürün kalitesi değil, aynı zamanda yerel düzenlemelere ve standartlara uyum sağlamaktan geçtiğini vurguladı.

Keleş, teknik engellerin kaldırılmasının olumlu bir gelişme olduğunu ancak Türk şirketlerinin pazara hazırlıksız girmemesi gerektiğini söyledi. İngiltere pazarına girmek isteyen Türk şirketlerine ürün standartları, belgelendirme süreçleri ve gümrük prosedürleri hakkında bilgi sahibi olmaları gerektiğini tavsiye eden Keleş, doğru iletişim stratejisiyle başarılı olunabileceğini de vurguladı.

İki ülke arasında STA’nın güncellenmesine yönelik müzakerelerin temmuzda başlayacağını hatırlatan Keleş, bu sürecin uzun vadeli ve kapsamlı olduğunu sözlerine ekledi. Son olarak, Londra’da imzalanan Teknik Engeller Faslı anlaşmasının Türkiye ve İngiltere arasındaki ticaretin daha sağlıklı ve büyümesine katkı sağlayacağı belirtildi.

Related Posts

ABD-Çin görüşmesi New York’a fayda etmedi

Avrupa borsaları, ABD ile Çin arasında küresel ticaret gerilimlerinin azalabileceğine dair iyimserlikle haftanın son işlem gününü yükselişle tamamladı. Gösterge endeks Stoxx Europe 600, yüzde 0,44 artarak 537,96 puana çıktı. Bölge borsalarında da …

MÜSİAD’da koltuk değişimi: Yeni başkan seçildi

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanlığına Burhan Özdemir seçildi.

2024 yılında 1,5 milyon Türk vatandaşı komşuyu seyahat etti

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “2024 yılında 710 bin Yunan vatandaşı Türkiye’yi ziyaret etti. Buna karşılık yaklaşık 1,5 milyon Türk vatandaşı Yunanistan’a seyahat etti.” dedi. İTO’da düzenlenen Türk-Yunan İş Forumu’nda konuşan …

Borsada takas süresi kısalıyor: Yatırımcılar için yeni dönem başlıyor!

Borsada takas süresinin kısaltılması, işlem hacimlerinde önemli artışlara yol açabilir. Uzmanlar, bu değişikliğin yatırımcılar için daha hızlı işlem yapma imkanı sunacağını belirtiyor. Yatırımcılar ve aracı kurumlar, uyum sürecine hızla adapte olabilir.

Enflasyon Macarların yüzünü güldürdü

Macaristan’da yıllık enflasyon oranı Nisan 2025 itibarıyla yüzde 4,2’ye gerileyerek Kasım 2024’ten bu yana en düşük seviyeye ulaştı. Mart ayında yüzde 4,7 olarak kaydedilen enflasyonun düşüşünde, özellikle temel tüketim kalemlerindeki fiyat …

Kruvaziyer turizmin rotası Kuşadası

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 4 ayda limanlara uğrak yapan kruvaziyer gemi sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37,4 artışla 169’a, kruvaziyer yolcu sayısının ise yüzde 52,3 artışla 205 bin 758 yolcuya yükseldiğini bildirdi. Bakan Uraloğlu, “Kuşadası limanı 75 bin 499 yolcu ve 67 kruvaziyer gemi ile en fazla yolcu ve geminin uğrak yaptığı liman oldu.” dedi