Çocuklarda yazın sık görülen tehdit: Gastroenterit

Uzmanlar, mide gribinin aslında gastroenterit olarak bilinen ve bulantı, kusma, ishal gibi belirtilerle kendini gösteren bir hastalık olduğunu söylüyor. En sık karşılaşılan nedenler arasında rota ve norovirüslerin yer aldığını belirten uzmanlar, genellikle kirli su ve gıdalar yoluyla veya hasta kişilerle temasla bulaşabilen bu virüslerin özellikle bağışıklık sistemi zayıf çocuklarda daha ağır semptomlara yol açabileceğine dikkat çekiyor.

Sıvı Kaybına Karşı Uyarı

Gastroenteritin özellikle küçük çocuklar ve bebeklerde ciddi sıvı kaybına neden olabileceğini vurgulayan uzmanlar, “Eğer çocuk sıvı alamıyorsa, idrarı azalmışsa veya ateşi düşmüyorsa hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı. Sıvı kaybı tedavi edilmezse ölümcül olabilir” uyarısında bulunuyor.

Doğru Beslenme Tedavisi

Hastalığın tedavi sürecinde doğru beslenmenin büyük önem taşıdığını belirten uzmanlar, çocukların az ve sık beslenmesi gerektiğini, yoğurt çorbası, haşlanmış patates, pirinç, muz gibi hafif yiyeceklerin tercih edilmesi gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, şekerli, yağlı ve baharatlı gıdalardan uzak durulması gerektiğini belirtiyor.

Hijyen Önemli

Gastroenterit vakalarının çoğunun hijyen eksikliğinden kaynaklandığını hatırlatan uzmanlar, tuvalet sonrası ellerin mutlaka sabunla yıkanması gerektiğini ve çocukların ortak oyuncak ve eşyalarını kullanmadan önce dezenfekte edilmesi gerektiğini söylüyor.

Related Posts

Milimetrik boyuttaki tümörler artık net şekilde görülecek

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde onkolojik, nörolojik ve kardiyolojik alanlarda tanı ve evreleme süreçlerini daha güvenilir hale getirecek “PET/BT” cihazı hizmete alındı.

Aile Hekimleri Kesintileri Son Bulmalı

Aile Hekimlerinin Gelirinden Yapılan Kesintilere Son Verilmelidir! Hekim Birliği Sendikası x sayfasından yaptığı açıklamada aile hekimlerinin taleplerini açıkladı. 

Uyku pozisyonu duruş bozukluğu yaratıyor! Nasıl yatarsanız öyle kalkarsınız

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?

Koruyucu adımlar ve yeni umutlar

Her demans geri döndürülemez değildir. B12 eksikliği, tiroit hastalıkları, depresyon… Bazı nedenler düzeltildiğinde zihin yeniden açılabilir. Zona aşısı yaptıranlarda demans riski % 20’ye kadar azalıyor. En iyi koruma mı? Egzersiz, sosyallik, kitap, sebze, denge.

Uzman uyardı: ‘Merdiven altı’ zayıflama iğneleri tehlike saçıyor

Diyabetle mücadele ve diyete dirençli obezite tedavisinde kullanılmak üzere reçete edilmesi gereken ve halk arasında zayıflama iğnesi olarak bilinen diyabet iğnelerinin kontrolsüz kullanımı tehlike saçıyor. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Gönen, soğuk zincirde muhafaza gerektiren bu iğnelerin merdiven altı satışının ABD’de yüzde 60’lara ulaştığını, ülkemizde de kontrolsüz bir şekilde kullanımının son dönemde büyük oranda arttığını kaydetti.

30 dakikalık koşuya eşdeğer: Bu 10 dakikalık aktivite, 1 ayda 3 kilo vermenizi sağlıyor

Koşuya saatlerce vakit ayırmadan kilo vermek mümkün mü? Spor koçu Jean-Baptiste Kapoudjian’a göre bu kesinlikle mümkün! Yalnızca 10 dakikalık bir aktivite, 30 dakikalık koşuya eşdeğer etki yaratabiliyor ve düzenli uygulandığında, 1 ayda yaklaşık 3 kilo kaybına yardımcı olabiliyor. Kapoudjian, bu eğlenceli ve etkili egzersizin tüm vücudu çalıştırarak vücut şekillendirmeye ve kondisyon artırmaya katkı sağladığını belirtiyor.