Akın akın Ay’a gidiyorlar! Resmen servet yatıyor, bu rakam ülkeleri heyecanlandırdı!

Uzay Madenciliği Yarışında Yeni Cephe: Ay’ın Değerli Elementleri

Son zamanlarda siyasi çıkarlarla birlikte, Çin ve ABD’nin uzaydan maden kaynakları çıkarmak için yeni bir mücadele başlattığı görülüyor.

Vancouver şehrinde bulunan bağımsız bir bilim insanı ekibi, “Planetary and Space Science” dergisinde yayımlanan bir çalışmada, Ay yüzeyinde bulunan kraterlerden çıkarılabilecek platin, rodyum, iridyum gibi nadir elementlerin değerinin 1 trilyon doları geçebileceğini ortaya koydu.

Araştırmayı yapan ekip, milyarlarca yıl önce Ay’a çarparak yüzeyde binlerce yeni krater oluşturan metalik asteroitlerin, göktaşlarındaki zengin minerallerin Dünya’ya göre çok daha erişilebilir olacağını belirtti.

Ekip lideri, Ay’ın düşük yerçekimi avantajına rağmen ulaşım ve operasyon zorlukları barındıran asteroitlere kıyasla çok daha istikrarlı bir platform sunduğunu ifade ederek, Luna’nın gerçek anlamda “maden altın tavuğu” olabileceğini söyledi.

Bilim insanları, bu tür bir uzay madenciliğinin sadece NASA ve Çin Uzay Ajansı gibi büyük kuruluşlar için değil, özel sektör yatırımları aracılığıyla küresel ekonomiye canlılık getirebileceğini belirtiyor.

Ancak, 1967 Dış Uzay Antlaşması’nın “gök cisimleri ulusal tahsise tabi değildir” hükmü, çıkarılan kaynakların sahipliği, ruhsat düzenlemeleri ve çevresel standartlar gibi önemli soruları cevapsız bırakmaktadır.

Bu hukuki açığı kapatmak amacıyla ABD liderliğinde hazırlanan Artemis Anlaşmaları, Ay’da ticari madenciliğe fırsat çıkarmayı amaçlamaktadır. Şu ana kadar 55 ülke tarafından imzalanan bu çerçeveye ne Çin ne de Rusya katılmış durumdadır.

Uzmanlar, uluslararası toplumun ticarileşen uzay faaliyetlerini hukuken denetlemek için şeffaf ve adil bir mekanizma oluşturması gerektiğini belirtmektedir.

Related Posts

iPhone’unuzda yer kalmadıysa bu özellik hayat kurtaracak: İşte yeni özellik

Apple, iOS 26 güncellemesiyle birlikte düşük depolama alanına sahip iPhone kullanıcılarını rahatlatacak yeni bir özelliği hayata geçiriyor. “Dinamik Depolama Rezervi” adı verilen bu sistem, yazılım güncellemeleri sırasında cihazda geçici olarak boş alan oluşturarak, güncelleme işlemlerinin sorunsuz tamamlanmasını sağlıyor.

‘Şehir yok edici’ asteroidin Ay’a çarpma ihtimali arttı

Dünya’ya çarpma riskiyle keşfedilen ve dikkatleri üzerine çeken 2024 YR4 asteroidinin Ay’a çarpma ihtimali önemli ölçüde arttı.

Nvidia’nın üst yöneticisinden yapay zekaya yönelik çağrı

Kaliforniya merkezli çip üreticisi Nvidia’nın Kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) Jensen Huang, yapay zekanın büyük bir hızla geliştiğini belirterek, “Bu kadar hızlı gelişen bir teknoloji karşısında hayatta kalmanın yolu, ona adapte olmak.” dedi.

Efsane Renault 4 elektrikli Crossover olarak geri döndü: İşte fiyatı ve donanım paketleri

tr.motor1.com’da Massimo Grassi tarafından kaleme alınan ve Eren Efe Kandemir tarafından uyarlanan habere göre, Fransa’da siparişe açılan modelin başlangıç fiyatı 29.990 € olarak belirlenirken, 120 bg ve 150 bg’lik iki farklı motor seçeneği ve zengin …

Körfezli Poyraz Balkan ikincisi oldu

Karadağ’da 29. Balkan Çocuklar Karate Şampiyonası’na katılan Körfez Gençlerbirliği Spor Kulübü milli sporcusu Ertuğrul Poyraz, ikinci olarak kürsüye çıktı.

İnternet tarayıcılarına da yapay zeka geliyor

Opera, yapay zekâ odaklı yeni internet tarayıcısı “Opera Neon”u tanıttı. Henüz sadece bekleme listesine kayıt olanların erişebileceği bu yeni tarayıcı, kullanıcıların yerine bazı işleri yapabilen akıllı özelliklerle geliyor.