Bir ülke doğum yapmayı bıraktı: İşte ardındaki neden

Güney Kore’nin Doğum Oranlarındaki Dramatik Düşüş!

Asya’nın teknolojiyle ön plana çıkan ülkesi Güney Kore, nüfus daralmasıyla dikkat çekiyor. Başkent Seul’de doğan her altı bebekten biri, doğurganlık tedavileri sayesinde hayata geliyor. 2018 ile 2022 yılları arasında doğurganlık tedavisi alan çift sayısı yüzde 50 artarak 200 binin üzerine çıkıyor.

Doğum Oranları Alarm Veriyor

  • 2018’de: 0.98
  • 2020’de: 0.84
  • 2023’te: 0.72
  • 2024’te: 0.75’e düşüyor.

Güney Kore, doğum oranlarındaki düşüşle küresel sıralamada en alt basamaklara yerleşiyor. Bir kadının doğurduğu ortalama çocuk sayısı hızla azalıyor. Bir toplumun nüfusunu koruyabilmesi için gereken ortalama doğum sayısının 2,1 olduğu düşünüldüğünde, Güney Kore’de bu rakamın çok altında doğumlar gerçekleşiyor.

Demografik eğilimlerin devam etmesi durumunda, bugün 50 milyon nüfusa sahip olan ülkenin, 2080 yılına gelindiğinde nüfusunun yarı yarıya azalması bekleniyor.

Artan Doğurganlık Tedavisi Talebi

Kadınların ilk çocuk sahibi olma yaşı dünya ortalamasının üzerinde ve giderek artıyor. Bu durum, çocuk sahibi olmayı zorlaştırırken doğurganlık kliniklerinin yoğunluğunu artırıyor.

Uzmanlara göre, yükselen doğurganlık tedavisi talebinde sadece biyolojik değil, sosyolojik nedenler de etkili. Aile planlamasındaki değişikliklere rağmen uzun çalışma saatleri, yüksek yaşam maliyetleri ve eğitim giderleri, doğum kararını sürekli erteletiyor.

Çocuk Sahibi Olmama Nedenleri

Genç kuşağın çocuk sahibi olmaktan uzaklaşmasında biyolojik faktörlerin yanı sıra sosyolojik etkenler de rol oynuyor. Kadınlara hala ağırlıklı olarak bakım sorumluluğu yüklenmesi, kariyer hayatı ile anne olma arasında seçim yapmaya zorlanmaları, yüksek ev ve eğitim maliyetleri gibi faktörler, çocuk sahibi olmaktan uzaklaştırıyor.

Birleşmiş Milletler’in son raporuna göre, Güney Korelilerin yüzde 50’sinden fazlası aslında çocuk sahibi olmayı istiyor, ancak ekonomik ve sosyal zorluklar nedeniyle bunun altından kalkamayacaklarını düşünüyor.

Uzmanlar, bu durumu sadece bir demografik sorun olarak değil, aynı zamanda ekonomik bir tehdit olarak da değerlendiriyor. İş gücünün yaşlandığı, emekli nüfusun arttığı ve genç nüfusun azaldığı bir ortamda, üretim kapasitesi de uzun vadede zayıflayabilir.

Related Posts

Türkiye’nin yeni sanayi kenti İç Anadolu’dan yükseliyor

Geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin konuştuğu düğün ile oğlu Ahmet Emin Ahlatcı’yı evlendiren Ahlatcı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ahlatcı, Çorum’a 2,3 milyar dolarlık roket ve füze yakıtı fabrikası kuracaklarını açıkladı.

Kavganın ortasında kalan genç kız, yumruk darbesiyle bayıldı

İstanbul Esenyurt’ta sokak ortasında kavgaya tutuşan iki grubun ortasında kalan market çalışanı genç kız, başına aldığı yumruk darbesinin ardından baygınlık geçirdi.

Von der Leyen hakkındaki gensoru önergesi reddedildi: Koltuğunu korumayı başardı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen hakkında Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kuruluna sunulan gensoru önergesi reddedildi. Von der Leyen, yapılan güvensizlik oylamasını geçerek koltuğunu korudu.

AKP ve Saray arasında ‘Mehmet Nuri Ersoy’ çatlağı! ‘Bu tweeti kim yazdırdı size…’

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Oktay Saral’ın Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’u hedef almasının ardından, AKP 27. Dönem Niğde Milletvekili Selim Gültekin, Saral’ın geçmişte Ersoy’u ziyaret ettiği bir fotoğrafı paylaşarak tepki gösterdi.

İzmir Valisi orman yangınlarında elektrik dağıtım şirketlerini adres gösterdi, Cumhurbaşkanlığı ‘asılsız iddia’ dedi

İzmir Valisi Süleyman Elban, kentte geçen hafta meydana gelen yangınların tamamının elektrik hatlarından kaynaklı olarak başladığını açıklamıştı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ise açıklamanın adresini “sosyal medya ve bazı mecralar” olarak değiştirdi, “kamuoyunu yanıltmaya yönelik asılsız iddialar dezenformasyon” dedi.

İkinci çağrıda üç yeni isim yer aldı: Öcalan’ın videosunda yanındaki kişiler kim?

İkinci çağrıda üç yeni isim yer aldı: Öcalan’ın videosunda yanındaki kişiler kim?