Düzce merkezli 23 Kasım’da meydana gelen deprem paniğe neden oldu. AFAD depremin büyüklüğünün 5.9 olduğunu açıkladı. İstanbul vve Ankara gibi çevre illerden de hissedilen deprem mlyonlarca kişiyi korkuttu. Deprem anında yataklarında olan vatandaşlar kendilerini sokağa attı ve geceyi sokakta geçirdi. Yaşanan sarsıntı nedeniyle Düzce’de okullar da tatil edildi.
Düzce depremi kaç saniye sürdü?
Düzce’de meydana gelen depğrem yaklaşık olarak 30-40 saniyer aralığında sürdü. Depremin kısa sürmesi can kaybının yaşanmamasına neden oldu. Düzce’de 12 Kasım 1999 yılında meydana gelen büyük deprem de 30 saniye sürmüştü.
23 Kasım Düzce depremi İstanbul’da kaç şiddetinde hissedildi?
23 Kasım’da Düzce’de meydana gelen 5.9 şiddetindek deprem İstanbulda 5 şiddetinde hissedildi. Gece takırtı sesleri İstanbulluları da yatağından kaldırdı. İstanbul’un Avrupa ve Asya kıtalarında hissedilen depremin merkez üssünün Düzce’nin Gölyaka ilçesi olduğu öğrenildi.
Deprem hangi illerde hissedildi?
Düzce merkezli deprem İstanbul, Bolu, Sakarya, Ankara, Kocaeli, Kütahya, Bilecik, Bursa, İzmir’e kadar hissedildi. Deprem nedneiyle Düzce’de bazı evlerin hasar aldığı görüldü. Düzce Adliyesi’nde çatıdan kopan bazı beton parçalarının yere düştüğü görüldü. Deprem sonrası araçlarına yakıt almak isteyenler uzun kuyruklar oluştırdu. Depem sonrası kendilerini sokağa atanlar geceyi battaniye ve yorganlarla sokakta geçirdi.
Artçı sarsıntılar yaşandı
5.9 şiddetinde depremin ardından Düzce’de peş peş artçı sarsıntılar yaşandı.
12 Kasım 1999’da Gölcük’te büyük deprem yaşanmıştı
17 Ağustos Marmara Depreminin üzerinden 87 gün geçtikten sonra, henüz depremin yaraları sarılmaya çalışılırken, dünya tarihinde görülmemiş bir şekilde ikinci bir deprem meydana geldi: 12 Kasım 1999…Bu kez depremin merkez üssü Düzce’ydi…Saatler 18.57’yi gösterdiğinde, Düzce kuvvetli bir darbe ile sarsıldı ve yıkıldı. Bu kez 17 Ağustos depreminden daha büyük şiddetle sarsılan Düzce 30 saniye içinde adeta yerle bir oldu. Merkez üssü Düzce olan deprem, Kaynaşlı’yı da yerle bir ederken, Bolu’nun da bir bölümünde can ve mal kayıplarına neden oldu.
12 Kasım depreminde Düzce, Akçakoca, Cumayeri, Çilimli, Gölyaka, Gümüşova, Kaynaşlı ve Yığılca’da toplam 710 kişi hayatını kaybederken 2.678 kişi de yaralandı.
17 Ağustos depremi ile kurulan çadırkentler bu kez daha yaygın olarak kurulmaya başlandı. Başta Türk Silahlı Kuvvetleri olmak üzere kamu ve özel sektör kuruluşları tarafından ilk anda hemen hemen her mahallede, her geniş alanda çadırkentler oluşturuldu. Yine 17 Ağustos depremi ile inşaasına başlanan ve kalıcı konutlara geçinceye kadar depremzedelerin yaşamlarının rahat sürdürmelerini sağlamak amacıyla prefabrike konutların yapımına hız verildi ve sayıları arttırıldı. Depremin hemen erkesi günü başta Kızılay olmak üzere çeşitli kamu kurum ve kuruluşları ile özel bazı kuruluşlar tarafından sıcak yemek verilmeye başlandı. Depremzedelerin giyim ve kuşamları için LDKM (Lojistik Destek ve Koordinasyon Merkezi) aracılığı ile istisnasız tüm depremzedelere her türlü giyecekleri birkaç kez ihtiyaçlarında ötesinde dağıtım yapıldı. Depremzedelerin kışı sıcak bir ortamda geçirmeleri için katalitik ve elektrikli ısıtıcılar dağıtılıp, tüm kış boyunca her ay 4 tüp verildi. Yine bir yıl boyunca depremde evini kaybeden ve orta hasarlı olanlara ayda 100 Milyon TL. olmak üzere ödeme yapıldı. Konutları orta ve az hasarlı olanlara onarım yardımı yapıldı.
Kalıcı konutlar için seçilen alan İlimiz merkezinin kuzeydoğusunda olup, merkeze yaklaşık 6 km. mesafede Nalbantoğlu ve Sallar köyleri arasında 329 hektarlık bir alandır. .