Eylem Tok ve oğlunun Türkiye’ye iadesinde yeni gelişme: ‘Süreç durdurulabilir’

İstanbul’da Oğuz Murat Aci’nin ölümüne sebep olan kazanın sorumlusu Timur Cihantimur ve onu yurt dışına kaçıran annesi Eylem Tok hakkında ABD’de Türkiye’ye iade kararı verilmesinden sonra Eylem Tok’un avukatı iade sürecinin durdurulması için başvurdu. Bu başvurunun ardından davaya bakan savcı Kristen Kearney, mahkemeye sunduğu dilekçede ABD hükümetinin sürece dair tutumunu açıkladı.

Savcı Kearney, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın, mahkemenin onayına rağmen Tok ve oğlunun Türkiye’ye teslim edilmesine yönelik bir emir çıkmayacağını ve 28 gün boyunca iade işleminin gerçekleşmeyeceğini bildirdi. Bu süreçte, Tok ve Cihantimur’un hukuki itiraz haklarını kullanmalarına fırsat tanınacağı ifade edildi.

“İADE SÜRECİ DURDURULABİLİR”

Savcılığın dilekçesinde, Eylem Tok ve Timur Cihantimur’un mahkemenin iade kararına itiraz edebilmeleri için 28 günlük bir süreye sahip oldukları belirtildi. Eğer bu süre içinde Habeas Corpus başvurusu yapılırsa, mahkeme bu başvuruyu değerlendirmeden iade sürecinin ilerlemeyeceği belirtildi.

Ancak, mahkeme Habeas başvurusunu reddederse, ABD Dışişleri Bakanlığı Tok ve oğlunun iadesi için teslim emri çıkarılabileceği ifade edildi. Teslim detaylarına ilişkin, mahkeme aksi yönde bir karar almadığı sürece, iade işleminin bu noktadan itibaren herhangi bir zamanda gerçekleşebileceğine yer verildi.

HAKİM DONALD L. CABELL’İN KARARI

Savcılığın dilekçesinin ardından, Hakim Donald L. Cabell davaya ilişkin elektronik bir karar sisteme girdi. Kararın detaylarında, “Mahkeme, ABD hükümetinin sunduğu Eylem Tok’un iadesine ilişkin onay ve taahhüt belgesini imzalayarak Dışişleri Bakanlığı’na iletecek. Ancak, ABD Dışişleri Bakanlığı bu belgenin kayda geçtiği tarihten itibaren 28 gün boyunca Tok’u Türkiye’ye teslim etmeyecek. Tok’un bu süre içinde Habeas Corpus dilekçesi sunması durumunda, mahkeme bu başvuruyu değerlendirmeden ABD yönetimi iade sürecini ilerletmeyecek.” ifadelerine yer verildi.

İADELERİNE HÜKMEDİLMİŞTİ

Davaya bakan Hakim Donald Cabell, 11 Şubat’ta Timur Cihantimur ve Eylem Tok’un Türkiye’ye iadesinin uygun olduğuna karar vermiş ve Türkiye ile ABD arasında yürürlükte olan Suçluların İadesi Anlaşması kapsamında sanıkların Türkiye’ye teslim edilmesine hükmetmişti.

Related Posts

Antalya’da zincirleme kaza: Turistler, havalimanına gitmek için yardım istedi

Antalya’da 4 kişi yaralandığı zincirleme kazaya karışan tur minibüsündeki turistler havalimanına gitmek için çevredekilerden yardım istedi.

MSB’den terör örgütü PKK’nın fesih kararı sonrası açıklama: Teslim olan terörist sayısında artış var

Milli Savunma Bakanlığı Kaynakları, terör örgütü PKK’nın silah bırakma kararı sonrası sahadaki son durum hakkında bilgi verdi. MSB kaynakları, “Terör örgütünün fesih kararı sonrası sahadaki gelişmeler, tüm kurumlarla koordinasyon içerisinde yakinen takip ediliyor ve tüm tedbirler alınıyor. Teslim olan terörist sayısında artış var” dedi.

Getir ve BiTaksi’ye soruşturma! Kullanıcı verileri sızdırıldı

Milyonlarca kullanıcıyı ilgilendiren iddialar, veri güvenliği konusunda yeni soru işaretleri yarattı. Getir ve BiTaksi’de kullanıcı verileri sızdırılmasının ardından soruşturma başlatıldı.

ABD-İran görüşmelerinin tarihi belirlendi

Umman, ABD ve İran arasındaki müzakerelerin 15 Haziran pazar günü başkent Maskat’ta yapılacağını açıkladı.

ABD-İran-İsrail alarmda; diplomattan uyarı: Şimdiye kadarki en büyük kriz

ABD yönetimi, İsrail’in İran’a yönelik olası bir askeri harekatına karşı bölgedeki diplomatik ve askeri varlıklarını yüksek alarm seviyesine geçirdi. Bölgede görev yapan üst düzey bir diplomat ise son durumu “Bu durum geçmişteki tüm krizlerden daha ciddi” sözleriyle yorumladı.

Erdoğan’ın yerine vekil seçilen Gürtuna’dan ‘Gaziosmanpaşa’ değerlendirmesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İBB Başkanlığı döneminde cezasının kesinleşmesiyle birlikte yerine vekil olarak seçilen Ali Müfit Gürtuna, “Seçilmiş bir yönetici görevden alındığında yine aynı ekolden birinin seçilmesi demokratik teamül haline getirilmelidir” değerlendirmesinde bulundu.