Fitch uyardı: Çöküş önlendi ancak dalgalanma devam ediyor

ABD ve Çin Arasında Varılan Geçici Gümrük Vergisi İndirimi Anlaşması, Fitch Ratings Tarafından Değerlendirildi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, ABD ile Çin arasında varılan geçici gümrük vergisi indirimi anlaşmasını inceledi. Fitch’in açıklamasına göre, her iki ülkenin 3 ay boyunca gümrük vergilerini düşürme kararı, küresel çapta büyük bir ekonomik krizi önleme kararlılığını yansıtıyor.

Geçen ay yüksek tarifeler nedeniyle ABD-Çin ticaretinde bir yavaşlama bekleyen Fitch, bu durumun 2025 küresel büyüme tahminlerini düşürdüğünü hatırlattı. Ancak son anlaşma ile ABD’nin ortalama gümrük vergisi oranının %23’ten %13’e gerilediği ve bu durumun küresel büyümeye olan olumsuz etkileri biraz azalttığı vurgulandı.

Fitch, yeni tarife oranlarının hala oldukça yüksek olduğunu belirterek, geçen yılki %2,3 seviyesinin üzerinde olduğuna dikkat çekti ve ticari ilişkilerdeki belirsizliğin devam ettiğine işaret etti.

“Tedarik Zincirlerinde Daha Fazla Kesinti Olası”

Fitch’in açıklamasında, ABD-Çin anlaşmasının somut bir ekonomik etkiye yol açan ticaret savaşının sona ermediğine dikkat çekildi. Aynı zamanda, ABD Hazine Bakanı Scott Bessent’in Çin ithalatına bağımlılığı azaltarak “ekonomik ayrışma” sürecini devam ettirdiği ancak genel ayrışmanın ABD politikasının bir parçası olmadığı belirtildi.

Açıklamada, ABD’nin %31,8’lik tarife oranı ile en yüksek gümrük vergisini uyguladığı ticaret ortağı olmaya devam ettiği ifade edildi.

Trump yönetiminin amaçlarının ABD imalatını artırmak ve ticaret açığını azaltmak olduğu ve bu amaçla tarifelerin kullanıldığı belirtilerek, ticaret akışlarında ve tedarik zincirlerinde daha fazla kesinti yaşanabileceği aktarıldı.

“Ticari Gerilim Azalırsa Büyüme Tahminleri Güncellenebilir”

Açıklamada, yüksek gümrük vergileri beklentisinin ithalattaki artışa sebep olduğu ve bu durumun ülke ekonomisinde daralmaya neden olduğu belirtildi.

Gelecek çeyreklerde ticaret ve ilgili verilerin dalgalı bir seyir izleyebileceği ifade edilirken, ABD-Çin görüşmeleri ve diğer ticaret müzakerelerine ilişkin belirsizliğin yatırımlar üzerinde bir fren işlevi görmeye devam edeceği vurgulandı.

Açıklamada, Haziran ayında yayımlanacak Küresel Ekonomik Görünüm raporunda küresel makroekonomik tahminlerin güncelleneceği ve ticari gerilimin azalması durumunda küresel büyüme tahminlerinde olumlu revizyonlar yapılabileceği belirtildi.

Related Posts

CHP’den akaryakıt zammına 19 Mart çıkışı: 55 milyar doları yaktınız, vergiyi yine halka bindirdiniz!

CHP’den akaryakıt zammına 19 Mart çıkışı: 55 milyar doları yaktınız, vergiyi yine halka bindirdiniz!

Mahkemeden tekstil devi firmaya kötü haber: İflas kararı çıktı

Türkiye’nin önemli tekstil firması Fabrilla Tekstil’in konkordato talebi kabul edilmedi, şirket iflas etti.

ABD-Çin görüşmesi New York’a fayda etmedi

Avrupa borsaları, ABD ile Çin arasında küresel ticaret gerilimlerinin azalabileceğine dair iyimserlikle haftanın son işlem gününü yükselişle tamamladı. Gösterge endeks Stoxx Europe 600, yüzde 0,44 artarak 537,96 puana çıktı. Bölge borsalarında da …

MÜSİAD’da koltuk değişimi: Yeni başkan seçildi

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanlığına Burhan Özdemir seçildi.

2024 yılında 1,5 milyon Türk vatandaşı komşuyu seyahat etti

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “2024 yılında 710 bin Yunan vatandaşı Türkiye’yi ziyaret etti. Buna karşılık yaklaşık 1,5 milyon Türk vatandaşı Yunanistan’a seyahat etti.” dedi. İTO’da düzenlenen Türk-Yunan İş Forumu’nda konuşan …

Borsada takas süresi kısalıyor: Yatırımcılar için yeni dönem başlıyor!

Borsada takas süresinin kısaltılması, işlem hacimlerinde önemli artışlara yol açabilir. Uzmanlar, bu değişikliğin yatırımcılar için daha hızlı işlem yapma imkanı sunacağını belirtiyor. Yatırımcılar ve aracı kurumlar, uyum sürecine hızla adapte olabilir.