‘Fransa’da aşırı uçlar iktidarın eşiğinde’ diyen Mbappe’den tehdit gibi sözler: Milli takımı bırakabilirim

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde aşırı sağ olarak adlandırılan Ulusal Birlik Partisinin (RN) açık farkla seçimi kazanmasının ardından 9 Haziran’da parlamentoyu feshederek erken genel seçim kararı aldı.

EURO 2024’te şampiyonluk mücadelesi veren Fransa’da turnuvaya seçim gölgesi düşerken, Kylian Mbappe’den milli takımı bırakabileceğini içeren şaşırtıcı bir açıklama geldi.

Real Madrid’in yeni oyuncusu herhangi bir siyasi partiyi desteklemekten ya da kötülemekten kaçınsa da siyasi yorumlar yapan takım arkadaşı Marcus Thuram’a destek çıktı.

“AŞIRI UÇLAR İKTİDARIN KAPISINDA”

Fransa için kritik bir eşiğe girildiğine dikkat çeken Mbappe, “Ülkemizin tarihinde çok önemli bir anda olduğumuzu düşünüyorum. Bu nedenle tüm Fransız halkına ve özellikle de genç nesle seslenmek istiyorum. Bizim fark yaratabilecek bir nesil olduğumuzu düşünüyorum. Aşırı uçların iktidarın kapısında olduğunu ve ülkemizin geleceğini seçme fırsatına sahip olduğumuzu çok net bir şekilde görüyoruz. Bu nedenle tüm gençleri oy kullanmaya ve durumun öneminin farkına varmaya çağırıyorum, umarım sesim mümkün olduğunca çok kişiyle gerçekleşir. Bu ülkeyle özdeşleşmemiz, hoşgörü, çeşitlilik ve saygı gibi değerlerimizle özdeşleşmemiz gerekiyor. Fransızlara güveniyorum, her ses önemli. Gerçekten doğru seçimi yapacağımızı ve 7 Temmuz’da bu formayı giymekten gurur duyacağımızı umuyorum” dedi.

MARCUS THURAM’A DESTEK

Thuram’ın aşırı sağcı RN’nin durdurulmasına ilişkin görüşlerine değinen Mbappe, “Marcus ile aynı değerleri paylaşıyorum, onunla birlikteyim. Benim için çok ileri gitmedi, fikrini söyledi ve ben de onun yanındayım. Değerlerimize uymayan bir ülkeyi temsil etmek istemiyorum” dedi.

Fransa’da yasama seçimleri iki turlu olarak gerçekleştirilecek ve ilk tur 30 Haziran’da, ikinci tur ise 7 Temmuz’da yapılacak. Seçimler sonucunda Fransa Cumhuriyeti’nin 17. Ulusal Meclisi’ne 577 üye seçilecek.

RN,, babası Jean-Marie Le Pen’den görevi devralan Marine Le Pen’in yükselişinin ardından 2012’den bu yana giderek daha fazla ivme kazanıyor. RN 2022’de Yasama Meclisi’nde 89 sandalye kazanırken bu sayı 2017’de sekiz, 2012’de ise ikiydi.

Sene sanki 2002: Fransa’da kar topu çığa dönüştü… Macron’dan flaş çağrıDünya
CHP bir türlü kavrayamıyor: Asıl sorun ‘Üçüncü yol’ denilerek teslim alınan sosyal demokratların beceriksizliğiSiyaset
Seçim sonuçlarının ardından Fransız sosyalistleri böyle ağladıDünya
Sarkozy’den Macron’a tepki: Büyük bir riske giriyorsunDünya

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx