Gazze’yi teknoloji öldürüyor: Savaşı şekillendiren yapay zeka deneyleri

İsrail Ordusu Yapay Zekayı Savaş Alanında Kullanıyor

İsrail hükümeti, savaşta üstünlük sağlamak için yeni yapay zeka araçları geliştirdi. Yapılan teknoloji deneyleri, çoğu zaman bölge halkı üzerinde ölümcül etkilere yol açarak etik endişelere neden oluyor.

İsrail ordusu, 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’ye ağır bombardıman uygulamaya devam ediyor. 2023 yılının sonlarında, 7 Ekim saldırılarını planlamaya yardım eden üst düzey Hamas komutanlarından İbrahim Biari’yi öldürme planları yapmaya başladı. Ancak İsrail istihbaratı, Gazze’nin altındaki tünel ağında saklandığına inandıkları Biari’yi bulamadı.

Yapay Zekayla Desteklenmiş Yeni Teknoloji

Amerikan gazetesi New York Times’a göre, İsrailli subaylar yapay zeka ile desteklenmiş yeni bir askeri teknoloji kullanmaya başladı. Teknoloji on yıl önce geliştirilmiş ancak savaşta kullanılmamıştı. Biari’yi bulma amacıyla geliştirilen bu teknoloji, İsrail’in Ulusal Güvenlik Ajansı’na eşdeğer olan 8200. Birimindeki mühendisler tarafından kısa sürede sisteme entegre edildi.

Aramalarını Dinleyerek Biari’yi Buldular

Kısa bir süre sonra, İsrail Biari’nin aramalarını dinleyerek ve yapay zeka aracını kullanarak konumunu tespit etti. Bu bilgiyle İsrail, 31 Ekim 2023’te bölgeyi hedef alan hava saldırıları emri verdi ve Hamas yetkilisini böylece öldürdü. Ancak Londra merkezli bir çatışma gözlemcisi olan Airwars’a göre, saldırıda 125’ten fazla sivil de hayatını kaybetti.

Teknoloji Geliştikçe Savaş Alanı Değişiyor

İsrail’in Gazze’deki savaşta yapay zeka destekli askeri teknoloji kullanması, savaş alanında görülmemiş bir dönem başlatıyor. Ordu, bu sistemleri hızlı bir şekilde test edip kullanarak savaş alanını sürekli olarak dönüştürüyor ve bu süreçte sivil kayıplar göz ardı ediliyor.

Yaralı Yüzleri Eşleştiren Sistem

İsrail, son 18 ayda yapay zekayı yüz tanıma yazılımıyla birleştirerek kısmen gizlenmiş veya yaralı yüzleri gerçek kimliklerle eşleştirdi. Aynı zamanda, ordunun potansiyel hava saldırısı hedeflerini belirlemek ve seçmek için yapay zekaya başvurdu.

Benzeri Görülmemiş Bir Ortaklık

İsrail’in yapay zeka cephaneliğini geliştirmesi, 8200. Birim’deki askerlerle Google, Microsoft ve Meta gibi teknoloji şirketlerinde çalışan yedek askerler arasındaki ortaklık sayesinde gerçekleşti. Ancak teknolojilerin konuşlandırılması, birçok yanlış tanımlamaya, tutuklamaya ve maalesef sivil ölümlere neden oluyor. Avrupalı ve Amerikalı savunma yetkilileri, İsrail’in yapay zeka araçlarıyla gerçek zamanlı savaşlarda deneyler yapma konusunda lider olduğunu belirtiyor.

Teknolojiler, beraberinde ciddi etik soruları da getiriyor.

Related Posts

Bir oyundan yola çıktı: 20 yaşında milyoner oldu

Günümüz ebeveynlerinin en büyük ortak dertlerinden biri çocuklarının cep telefonu, tablet, bilgisayar gibi ekranlarda geçirdikleri süre… Ancak 20 yaşında milyoner olan Mısırlı genç girişimci Saif Elhager, çocukluğunda sahip olduğu sınırsız ekran süresiyle ezber bozuyor…

“İBB’nin 59 aracı AKP İl Başkanlığı’na tahsis edildi” iddiası: CHP suç duyurusunda bulundu

“İBB’nin 59 aracı AKP İl Başkanlığı’na tahsis edildi” iddiası: CHP suç duyurusunda bulundu

Türk haritasını Atina sevmedi

Türkiye’nin Deniz Mekânsal Planlama (DMP) haritasının IOC-UNESCO (UNESCO Hükümetlerarası Oşinografi Komisyonu) nezdinde tescil ettirilmesi Atina’da büyük tepki yarattı.

İmralı heyetinin yeni üyesi Mithat Sancar oldu

Mithat Sancar’ın dahil olduğu İmralıu heyetinin kısa süre içinde Öcalan’ı ziyaret etmesi bekleniyor

‘Cumhur’un küçük ortağında kriz: 2 il başkanı görevden alındı

Büyük Birlik Partisi’nin (BBP), Aksaray ve Kırıkkale il başkanları görevden alındı.

Oğuzhan Uğur: Ümit Özdağ nihayet tahliye edildi, tarihin bastıra bastıra yazacağı bir dönemde dimdik durdu

Oğuzhan Uğur: Ümit Özdağ nihayet tahliye edildi, tarihin bastıra bastıra yazacağı bir dönemde dimdik durdu