Voleybolda kadının gücü! Yeni nesillere ilham veriyor

MÜJDE IŞIL- Türkiye çok sevdiği futbolun lider ülkesi olamadı ama son dönemde A Milli Kadın Voleybol Takımımız sayesinde voleybol ülkesi olarak anılmaya başladı. Kaptan Eda Erdem’den Ebrar’a ve Hande’ye, imkân ve destek sağlanırsa farklı spor dallarında (kadın) sporcularımızın ne kadar üst düzeylere çıkabileceğini gördük.

Bu efsane kadrodan Hande Baladın’ın hikâyesi, kendi adını taşıyan bir belgesele konu oldu. “Kim Mihri” belgeselinin ödüllü yönetmeni Berna Gençalp imzalı yapımın hemen başında Baladın’ın şu sorusu dikkat çekiyor: “26 yaşında birine belgesel çekilir mi?” Haklı bir soru çünkü sporcunun jübile yaptıktan sonra kapsamlı belgeseli çekilir genelde. Örneğin tenisin ekselansı Roger Federer’in emekli olduktan iki sene sonra belgeseli yapıldı. ‘Erkenci’ “Baladın” belgeseli ise Türkiye’nin artık bir voleybol ülkesi olarak anılmasının devamını getirme adına önemli bir adım. Bu spora ilgi duyan ya da ablalarının başarılarını izleyip kendine hedefler koyacak yeni nesillere örnek teşkil ediyor. Orta oyuncu, pasör çaprazı ve smaçör olarak görev alıp hücumda ve savunmada başarılı olan Baladın’ın mevkilere adaptasyonu ve maçlara hazırlık sürecini izliyoruz belgeselde. Mental olarak düştüğü anlarda antrenörlerinin yaklaşımı onun da geleceğini şekillendiriyor. Neredeyse tatil yapmadan geçiyor seneleri. Kaçabilirse birkaç gün, o kadar.

Belgeselin en ilginç bölümlerinden biri de sosyal medya linçi kısmı. Tırnakları nedeniyle sosyal medyada şuursuz saldırılara maruz kalan Baladın, sporcunun fiziksel olduğu kadar mental açıdan da güçlü olmasının bir kanıtı. Erkek sporculara yöneltilen eleştiriler ile kadın sporcunun tırnağı üzerinden aldığı tepkiler karşılaştırıldığında ise aradaki uçurum, ayrı bir belgesel konusu tabii. Son jenerikteki mizahi yaklaşım da etkileyici. TVF Başkanı Mehmet Akif Üstündağ, A Milli Kadın Voleybol Takımı Başantrenörü Daniele Santarelli, Eczacıbaşı Dynavit Başantrenörü Ferhat Akbaş, Vakıfbank Başantrenörü Giovanni Guidetti, Eczacıbaşı Dynavit’in yıldızları Tijana Boskovic ve Simge Aköz’ün de yer aldığı “Baladın” belgeseli redbull.com adresinden izlenebiliyor.

HANDE BALADIN: ‘İYİ Kİ YAPMIŞIM’

“Bu süreçte fazlaca gerildim ve stresli anlar yaşadım ama şimdi düşündüğümde gerçekten gurur duyduğum ve mutlu olduğum bir proje oldu. Kariyerimin ortasında böyle bir proje yapılır mı gibi birçok soru beni tedirgin ederken işin detaylarına indikçe aslında genç jenerasyonlara bunu şu anda anlatabilmek ve biraz olsun hayatımızın belli kısımlarını aktarabilmek önemliydi. Kariyerim noktalandığında ‘İyi ki bu projeyi gerçekleştirmişiz’ diyeceğime eminim.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx