Yarıyıl tatilinde çocuklarda artan risk: Öksürük ve hapşırıkla bulaşan influenza nasıl önlenir?

Grip Türleri ve Belirtileri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Halk arasında grip olarak bilinen influenza, A, B ve C olmak üzere üç farklı türde ortaya çıkıyor. Özellikle A ve B tipi grip, çocuklarda daha ağır seyrederek yüksek ateş, yaygın kas ağrıları, boğaz ağrısı ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösteriyor. C tipi influenza ise genellikle hafif semptomlarla atlatılıyor. Uzmanlar, influenza vakalarının geçiş dönemlerinde arttığına dikkat çekerek tanı ve korunma yöntemlerinin önemine vurgu yapıyor.

“Ani Başlangıçlı Ateş, İnfluenza Belirtisi Olabilir”

Medicana Konya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hikmet Akbulut, influenzanın ani başlangıçlı ve sebebi bulunamayan yüksek ateşle kendini gösterebileceğini belirtti. Dr. Akbulut, “Bu hastalık A, B ve C olarak üç çeşitte karşımıza çıkıyor. A ve B grubu çocuklarda daha ağır seyrederken, C grubu daha hafif semptomlarla atlatılabiliyor. Özellikle geçiş dönemlerinde, eylül ve ekim aylarından itibaren başlayan yüksek ateş, kas ağrıları, boğaz ağrısı ve öksürük gibi belirtiler influenzayı düşündürüyor. Muayene sonrasında burun ve ağızdan alınan sürüntülerle tanı koyabiliyoruz. Ancak esas önemli olan, çocuklarımızı bu hastalıktan nasıl koruyacağımız” dedi.

“Kapalı Alanlardan Uzak Durun”

Ara tatil ve yarıyıl tatili gibi dönemlerde çocukların alışveriş merkezleri ve oyun alanları gibi kapalı mekanlarda daha çok vakit geçirdiğini belirten Dr. Akbulut, bunun influenzanın bulaşma riskini artırdığına dikkat çekti. “Kapalı alanlarda hasta çocukların bulunması bulaşma oranını artırıyor. Bu nedenle çocuklarımızı bu tür mekanlardan uzak tutmalıyız. Ayrıca öksürme ve hapşırma yoluyla bulaşan influenza, temas yoluyla da yayılabiliyor. Hijyene dikkat etmek, elleri sık sık yıkamak, hasta kişilerle temastan kaçınmak ve ortamları havalandırmak bu hastalıktan korunmada büyük önem taşıyor” diye konuştu.

“Dirençli Ateşte Hekime Başvurun”

İnfluenza belirtileri arasında dirençli ateşin önemine dikkat çeken Dr. Akbulut, “Dirençli ateşe ek olarak yoğun kas ağrıları, halsizlik, baş ağrısı, nadiren ishal, bulantı ve kusma gibi semptomlar görülebilir. Özellikle ani başlangıçlı ve sebat eden yüksek ateş durumunda mutlaka bir doktora başvurulmalı. Hekimin önerdiği ilaç tedavisi ile hastalık kontrol altına alınabilir” ifadelerini kullandı.

Uzmanlar, çocukların kapalı alanlardan uzak tutulmasını, açık havada vakit geçirmelerini ve kişisel bakımlarına dikkat edilmesini öneriyor. Influenza sezonunda alınacak önlemlerle hastalığın yayılımı büyük ölçüde azaltılabilir.

Related Posts

Milimetrik boyuttaki tümörler artık net şekilde görülecek

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde onkolojik, nörolojik ve kardiyolojik alanlarda tanı ve evreleme süreçlerini daha güvenilir hale getirecek “PET/BT” cihazı hizmete alındı.

Aile Hekimleri Kesintileri Son Bulmalı

Aile Hekimlerinin Gelirinden Yapılan Kesintilere Son Verilmelidir! Hekim Birliği Sendikası x sayfasından yaptığı açıklamada aile hekimlerinin taleplerini açıkladı. 

Uyku pozisyonu duruş bozukluğu yaratıyor! Nasıl yatarsanız öyle kalkarsınız

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?

Çocuklarda yazın sık görülen tehdit: Gastroenterit

Kahramanmaraş’ta görev yapan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Rıza Namlı, yaz aylarında çocuklarda sıkça rastlanan gastroenterit vakalarına karşı aileleri uyardı. Özellikle bebekler ve bağışıklık sistemi zayıf çocuklar için tehlikeli olabilen bu hastalık, ciddi sıvı kaybına neden olabiliyor.

Koruyucu adımlar ve yeni umutlar

Her demans geri döndürülemez değildir. B12 eksikliği, tiroit hastalıkları, depresyon… Bazı nedenler düzeltildiğinde zihin yeniden açılabilir. Zona aşısı yaptıranlarda demans riski % 20’ye kadar azalıyor. En iyi koruma mı? Egzersiz, sosyallik, kitap, sebze, denge.

Uzman uyardı: ‘Merdiven altı’ zayıflama iğneleri tehlike saçıyor

Diyabetle mücadele ve diyete dirençli obezite tedavisinde kullanılmak üzere reçete edilmesi gereken ve halk arasında zayıflama iğnesi olarak bilinen diyabet iğnelerinin kontrolsüz kullanımı tehlike saçıyor. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Gönen, soğuk zincirde muhafaza gerektiren bu iğnelerin merdiven altı satışının ABD’de yüzde 60’lara ulaştığını, ülkemizde de kontrolsüz bir şekilde kullanımının son dönemde büyük oranda arttığını kaydetti.